Najlepsze muffiny czekoladowo-pomarańczowe z kremem!

Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na mega słodkie, ekstremalnie czekoladowe muffiny z konfiturą pomarańczową. Niestety – dietetyczne to one nie były! Rozeszły się jednak bardzo szybko i jakoś nie słyszałam żadnych reklamacji 🙂

Składniki na 12 muffinek:

  • 250g mąki pszennej
  • 100g cukru brązowego
  • 1 szklanka mleka
  • 2/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

+ Konfitura pomarańczowa – ja użyłam ST. DALFOUR pomarańcza z imbirem.

Składniki na krem:

  • 250g serka mascarpone
  • 100g czekolady 70% kakao z pomarańczą

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie łączymy z serkiem mascarpone. Można użyć do tego miksera lub dokładnie połączyć serek z czekoladą za pomocą łyżki. Masę wstawiamy do lodówki.

Wszystkie sypkie składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i kakao) mieszamy w misce, następnie łączymy z mlekiem, olejem i jajkami. Miksujemy masę aż do uzyskania gładkiej konsystencji i mieszamy ze skórką pomarańczową. W foremce do pieczenia babeczek układamy papierowe papilotki. Na dno każdej z nich wykładamy po łyżce masy i rozprowadzamy równomiernie po całym spodzie. Następnie umieszczamy po pół łyżeczki pomarańczowej konfitury i zalewamy dokładnie resztą masy. Tak przygotowane muffinki pieczemy w temperaturze 180ºC przez 20 minut. Pozostawiamy muffinki do wystygnięcia. 

Ostudzone muffiny dekorujemy wcześniej przygotowanym kremem czekoladowym.

nowe4

Polecane przepisy

1 Comment

  1. Wyglądają pysznie! Chętnie się na nie skuszę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *