Dietetyczne migdałowe serniczki!

100D30001

Składniki na 20 serniczków:

  • 1 kg sera twarogowego 0% tłuszczu
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka + 1 białko
  • 2-3 czubate łyżki cukru brzozowego
  • 100 g krojonych migdałów
  • 80 g migdałów w płatkach
  • odrobina aromatu migdałowego (lub waniliowego)

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Twaróg, jajka, mąkę, cukier brzozowy, aromat i krojone migdały mieszamy w dużej misce do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Masę przekładamy do silikonowych papilotek i posypujemy gęsto płatkami migdałów. Zmniejszamy temperaturę pieczenia do 120°C i wstawiamy nasze serniczki do piekarnika na ok 30 minut! Studzimy i podajemy z mlekiem lub kawą!

Polecane przepisy

9 Comments

  1. Czy można cukier brzozowy zastąpić trzcinowym? Jeśli tak, w jakiej proporcji? Wyglądają świetnie!

    1. Oczywiście, że można – najlepiej dodać ok. 3 łyżek na 1 kg sera twarogowego – ale to kwestia upodobań. Jeśli boisz się, że dodasz zbyt dużo lub zbyt mało cukru wymieszaj najpierw małą ilość cukru z samym twarogiem i sprawdzaj czy jest wystarczająco słodki. Potem dodaj resztę składników.

  2. pysznie się prezentują! 😉

  3. Wyglądają prześlicznie, takie bialutkie i delikatne 🙂

  4. Dzisiaj robiłam inną wersję serniczków i nie wyszła 🙁 Następnym razem pożyczę Twój przepis 😉

  5. Pyszne! Dzis zrobione:) najbardziej smakują córci:) i o to chodziło a do tego bardzo szybkie!

  6. Czy ser twarogowy może być taki z wiaderka, jak do serników ?

    1. Tak, jak najbardziej:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *