O mnie

Ania Sternicka

Z zawodu jestem dietetykiem i psychodietetykiem. Doświadczenie zawodowe zdobywałam zarówno w dietetyce klinicznej jak i żywieniu zbiorowym jako dietetyk w firmach cateringowych. Więcej o mojej pracy zawodowej przeczytasz na stronie addietetyka.pl

Kocham podróże i odkrywanie nowych smaków. W wolnych chwilach uwielbiam gotować i fotografować to co przygotuję.

Na moim blogu każdy z Was znajdzie coś dla siebie – są tu przepisy wegetariańskie a także te przygotowane bez żadnych produktów odzwierzęcych, znajdziecie tu także coś dla mięsożerców, łasuchów na diecie oraz alergików. Przede wszystkim stawiam na proste w przygotowaniu potrawy z jak najmniej przetworzonych produktów. Na Dolinie smaków jest też oczywiście kilka kalorycznych grzeszków – wszystko jest dla ludzi, znajmy tylko umiar. 

Osobiście uwielbiam kuchnię indyjską, tajską i meksykańską za ich prostotę, bogactwo przypraw i świeżych składników.

Jesteśmy tym co jemy, zatem zapraszam do czerpania zdrowych inspiracji.

____________________________________________________________________________________________________

Kulinarne sukcesy

Pierwsze wyróżnienie (w lutym 2014 roku) otrzymałam od autorki bloga Filozofia smaków. Zorganizowała ona wspólnie z firmą Lidl Polska mały konkurs, którego zadaniem było ułożenie menu włoskiej kolacji we dwoje. Moje propozycje otrzymały wyróżnienie a nagrodą był kosz pełen włoskich przysmaków.

Desktop13

Kolejną nagrodę otrzymałam (w kwietniu 2014 roku) w konkursie zorganizowanym na portalu durszlak.pl.  Konkurs polegał na przygotowaniu dania pod hasłem „Jak stracić na wadze, kochając jedzenie”. Inspiracją mieli być dla nas Kudłaci Kucharze – Si King i Dave Myers, którzy stracili w sumie 38kg nie rezygnując z dobrego jedzenia, zmniejszając jedynie w ulubionych przepisach ilość tłuszczu, cukru i co za tym idzie zbędnych kalorii. Moją propozycją w konkursie była tradycyjna, włoska Panna Cotta z sosem truskawkowym w wersji dietetycznej. Nagrodami był zestaw książek kulinarnych: „Każdy może gotować”, „30 minut w kuchni”, „Kulinarne wyprawy Jamiego” i „15 minut w kuchni” Jamiego Olivera oraz „Kudłaci Kucharze na diecie” Si Kinga i Dave’a Myersa. 

Desktop10 (2)

Co ciekawe tego samego dnia dotarła do mnie wiadomość o wygranej w konkursie na wiosenny, zielony deser organizowany przez autorkę bloga Cioccolato Gatto oraz Zuzę – młodą projektantkę tworzącą piękne, grawerowane wałki do ciasta, które oglądać (oraz nabyć) możecie TUTAJ. Dziewczyny wyróżniły mój przepis na cytrusowe serniczki z herbatą matcha dzięki czemu w moim posiadaniu znalazł się cudny wałek w geometryczne okręgi.

Desktop13 (3)

W czerwcu 2014 kurier zawitał z kolejną nagrodą – tym razem doceniono moje zdjecie w konkursie Ugotuj kaszę organizowanym przez firmę Vita natura oraz SlowLife Food & Garden i GOTUJ ZDROWO! Konkurs miał na celu zgromadzenie przepisów na dania z kaszy w trzech kategoriach: Przekąski i przystawki, Dania główne i Desery. Zdjęcie mojego jaglanego Blondie&Brownie na które przepis znajdziecie TUTAJ, zostało wybrane najładniejszym, dzięki czemu stałam się szczęśliwą posiadaczką paczki pełnej zdrowych produktów od Vita natury i dożywotniej 10% zniżki na zakupy w ich sklepie:)

Desktop13 (2)

Pod koniec czerwca 2016 roku mój przepis na babeczki z ciecierzycy, który możecie znaleźć tutaj, został doceniony przez autorów bloga Kuchenne wariacje w konkursie na przepis z pomarańczowym kolorem w tle. W nagrodę otrzymałam od organizatorów książkę Beaty Pawlikowskiej „SZCZĘŚLIWE GARNKI extra”, która dołączyła do mojej kulinarnej biblioteczki. 

SZCZĘŚLIWE GARNKI

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *