Ania Sternicka

Z zawodu jestem dietetyczką i psychodietetyczką. Doświadczenie zawodowe zdobywałam zarówno w dietetyce klinicznej jak i żywieniu zbiorowym jako dietetyczka w firmach cateringowych. 

Więcej o mojej pracy zawodowej przeczytasz na stronie addietetyka.pl oraz Odżywiamy przyszłe mamy, na której zajmuję się tematyką wsparcia płodności, dietą kobiet w ciąży i matek karmiących.

Kocham podróże i odkrywanie nowych smaków. W wolnych chwilach uwielbiam gotować i fotografować to co przygotuję.

Na moim blogu każdy z Was znajdzie coś dla siebie – są tu przepisy wegetariańskie a także te przygotowane bez żadnych produktów odzwierzęcych, znajdziecie tu także coś dla mięsożerców, łasuchów na diecie oraz alergików. Przede wszystkim stawiam na proste w przygotowaniu potrawy z jak najmniej przetworzonych produktów. Na Dolinie smaków jest też oczywiście kilka kalorycznych grzeszków – wszystko jest dla ludzi, znajmy tylko umiar. 

Osobiście uwielbiam kuchnię indyjską, tajską i meksykańską za ich prostotę, bogactwo przypraw i świeżych składników.

Jesteśmy tym co jemy, zatem zapraszam do czerpania zdrowych inspiracji.


Kulinarne sukcesy

Pierwsze wyróżnienie (w lutym 2014 roku) otrzymałam od autorki bloga Filozofia smaków. Zorganizowała ona wspólnie z firmą Lidl Polska mały konkurs, którego zadaniem było ułożenie menu włoskiej kolacji we dwoje. Moje propozycje otrzymały wyróżnienie a nagrodą był kosz pełen włoskich przysmaków.

Kolejną nagrodę otrzymałam (w kwietniu 2014 roku) w konkursie zorganizowanym na portalu durszlak.pl.  Konkurs polegał na przygotowaniu dania pod hasłem „Jak stracić na wadze, kochając jedzenie”. Inspiracją mieli być dla nas Kudłaci Kucharze – Si King i Dave Myers, którzy stracili w sumie 38kg nie rezygnując z dobrego jedzenia, zmniejszając jedynie w ulubionych przepisach ilość tłuszczu, cukru i co za tym idzie zbędnych kalorii. Moją propozycją w konkursie była tradycyjna, włoska Panna Cotta z sosem truskawkowym w wersji dietetycznej. Nagrodami był zestaw książek kulinarnych: “Każdy może gotować”, “30 minut w kuchni”, “Kulinarne wyprawy Jamiego” i “15 minut w kuchni” Jamiego Olivera oraz “Kudłaci Kucharze na diecie” Si Kinga i Dave’a Myersa. 

Co ciekawe tego samego dnia dotarła do mnie wiadomość o wygranej w konkursie na wiosenny, zielony deser organizowany przez autorkę bloga Cioccolato Gatto oraz Zuzę – młodą projektantkę tworzącą piękne, grawerowane wałki do ciasta, które oglądać (oraz nabyć) możecie TUTAJ. Dziewczyny wyróżniły mój przepis na cytrusowe serniczki z herbatą matcha dzięki czemu w moim posiadaniu znalazł się cudny wałek w geometryczne okręgi.

W czerwcu 2014 kurier zawitał z kolejną nagrodą – tym razem doceniono moje zdjecie w konkursie Ugotuj kaszę organizowanym przez firmę Vita natura oraz SlowLife Food & Garden i GOTUJ ZDROWO! Konkurs miał na celu zgromadzenie przepisów na dania z kaszy w trzech kategoriach: Przekąski i przystawki, Dania główne i Desery. Zdjęcie mojego jaglanego Blondie&Brownie na które przepis znajdziecie TUTAJ, zostało wybrane najładniejszym, dzięki czemu stałam się szczęśliwą posiadaczką paczki pełnej zdrowych produktów od Vita natury i dożywotniej 10% zniżki na zakupy w ich sklepie:)

Pod koniec czerwca 2016 roku mój przepis na babeczki z ciecierzycy, który możecie znaleźć tutaj, został doceniony przez autorów bloga Kuchenne wariacje w konkursie na przepis z pomarańczowym kolorem w tle. W nagrodę otrzymałam od organizatorów książkę Beaty Pawlikowskiej “SZCZĘŚLIWE GARNKI extra”, która dołączyła do mojej kulinarnej biblioteczki. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *