Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /wp-content/themes/vilva/inc/custom-functions.php on line 512

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /wp-content/themes/vilva/inc/custom-functions.php on line 513

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /wp-content/themes/vilva/inc/custom-functions.php on line 514

“Kurczak kung po” z orzechami nerkowca!

gwiazdka3Dzisiaj na obiad – kurczak kung po! Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą orzechy nerkowca, które odegrają bardzo ważną rolę – sprawią, że potrawa będzie przyjemnie chrupiąca. Przygotowanie dania zajmuje niewiele czasu, więc to idealny pomysł na oryginalny i szybki obiad, gdy niespodziewanie zjawią się goście! Kurczaka kung po robiłam po raz pierwszy a inspiracją był dla mnie przepis z książki kucharskiej WOK I DANIA Z PATELNI! Oczywiście sporo w nim pozmieniałam. Ta potrawa z pewnością będzie się w mojej kuchni pojawiać dużo częściej!!!

DSC_0104

Potrzebujemy:

  • 500g piersi z kurczaka
  • szczyptę soli
  • 1 zieloną paprykę
  • ostra papryczka chilli 
  • kilka plasterków świeżego imbiru
  • 125g orzechów nerkowca
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i 1 łyżeczkę mąki pszennej
  • olej roślinny

Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałeczki i obtaczamy w mące z odrobiną soli. 

Nowy folder2

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim kawałki kurczaka. Następnie kroimy zieloną paprykę w kostkę wielkości kawałeczków kurczaka. Papryczkę chilli drobno siekamy, imbir kroimy w cieniutkie plasterki. W woku rozgrzewamy odrobinę oleju roślinnego i wrzucamy do niego plasterki imbiru, kawałeczki chilli i pokrojoną paprykę. 

Przykrywamy wok pokrywką i podsmażamy na niewielkim ogniu aż papryka zmięknie. Następnie do woka dorzucamy podsmażonego wcześniej kurczaka i dodajemy 2 łyżki sosu ostrygowego. Wszystko dokładnie mieszamy. 

Na koniec dorzucamy do woka orzechy nerkowca. Ja użyłam solonych orzechów nerkowca dlatego nie soliłam dodatkowo dania. Gotową potrawkę podajemy z ryżem.

SMACZNEJ SOBOTY!

Polecane przepisy

1 Comment

  1. Miam z moimi ukochanymi orzechami ! Musiało być pyszne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *