Dzisiaj na obiad – kurczak kung po! Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą orzechy nerkowca, które odegrają bardzo ważną rolę – sprawią, że potrawa będzie przyjemnie chrupiąca. Przygotowanie dania zajmuje niewiele czasu, więc to idealny pomysł na oryginalny i szybki obiad, gdy niespodziewanie zjawią się goście! Kurczaka kung po robiłam po raz pierwszy a inspiracją był dla mnie przepis z książki kucharskiej WOK I DANIA Z PATELNI! Oczywiście sporo w nim pozmieniałam. Ta potrawa z pewnością będzie się w mojej kuchni pojawiać dużo częściej!!!
Potrzebujemy:
- 500g piersi z kurczaka
- szczyptę soli
- 1 zieloną paprykę
- ostra papryczka chilli
- kilka plasterków świeżego imbiru
- 125g orzechów nerkowca
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i 1 łyżeczkę mąki pszennej
- olej roślinny
Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałeczki i obtaczamy w mące z odrobiną soli.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim kawałki kurczaka. Następnie kroimy zieloną paprykę w kostkę wielkości kawałeczków kurczaka. Papryczkę chilli drobno siekamy, imbir kroimy w cieniutkie plasterki. W woku rozgrzewamy odrobinę oleju roślinnego i wrzucamy do niego plasterki imbiru, kawałeczki chilli i pokrojoną paprykę.
Przykrywamy wok pokrywką i podsmażamy na niewielkim ogniu aż papryka zmięknie. Następnie do woka dorzucamy podsmażonego wcześniej kurczaka i dodajemy 2 łyżki sosu ostrygowego. Wszystko dokładnie mieszamy.
Na koniec dorzucamy do woka orzechy nerkowca. Ja użyłam solonych orzechów nerkowca dlatego nie soliłam dodatkowo dania. Gotową potrawkę podajemy z ryżem.
SMACZNEJ SOBOTY!
Miam z moimi ukochanymi orzechami ! Musiało być pyszne 🙂