Deser o zapachu świąt – budyń pierniczkowy!

W sklepach coraz więcej świątecznych dekoracji, za kilka dni Mikołajki a w mojej kuchni pachnie cynamonem! W piekarniku pieką się pierniczki a ja w tym czasie szybko wrzucam przepis dla tych, którym jeszcze nie chce się piec, ale chcą już poczuć świąteczną atmosferę.

DSC_0147

Potrzebujemy:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 budyń czekoladowy bez cukru
  • pół łyżeczki przyprawy do piernika
  • 30 g orzechowej granoli Sante
  • 2 x pół łyżeczki miodu 

Pół szklanki mleka gotujemy w rondelku. W pozostałym mleku mieszamy budyń z przyprawą do piernika. (Nie dodajemy cukru!) Następnie przelewamy miksturę do gotującego się mleka i cały czas mieszamy aż budyń stężeje. Odstawiamy rondelek z ognia. Do pucharków wsypujemy odrobinę orzechowej granoli i zalewamy pierniczkowym budyniem. Następnie nasypujemy kolejną cienką warstwę granoli. Na górze układamy 1 łyżkę budyniu i pół łyżeczki miodu – ja użyłam jasnego miodu wielokwiatowego nektarowego. Deser można podawać na gorąco!

DSC_0151 DSC_0119 DSC_0115

Polecane przepisy

7 Comments

  1. Budyń pierniczkowy ! To dopiero musi być pyszne 🙂

  2. Musiał pachnieć bosko 🙂

  3. Cuuudo! Robię, koniecznie! 🙂

  4. zakochałam się! dodam do tego jeszcze mój krem pierniczkowy i będę w niebie!

  5. ten deser na pewno znajdzie się u mnie ! ten zapach, ten smak *-*

  6. Uwielbiam takie warstwowe deserki, nie dość że kuszą wyglądem to te łączenie się po kolei smaków jest mega! :))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *