Z okazji 2 urodzin bloga kulinarnego Feed me better, który znajduje się wysoko, na liście moich ulubionych, postanowiłam przygotować przepis pochodzący właśnie z tego bloga! Z uwagi na to, że ostatnio w mojej kuchni królują wiórki kokosowe, wybrałam przepis na zdrowszą i bardziej dietetyczną wersję kokosanek! Oryginalny przepis znajdziecie tutaj → Dietetyczne ciasteczka – owsiane kokosanki.
Składniki:
- 3 łyżki płatków owsianych
- 5 łyżek otrębów owsianych
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki wody
- 2 łyżki ksylitolu
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
W garnuszku gotujemy mleko z wodą i cukrem brzozowym, gdy będzie gorące wrzucamy do środka otręby i płatki owsiane oraz wiórki kokosowe i dokładnie, energicznie mieszamy. Gdy masa będzie gęsta dodajemy do niej waniliowy aromat i zdejmujemy przykryty garnuszek z gazu. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej po łyżeczce kokosowej masy – ja użyłam foremki do ciasteczek, żeby moje kokosanki miały kształt gwiazdek. Kokosanki-owsianki pieczemy ok. 30 minut w 160°C.
Prześliczne te kokosanki i super, że dietetyczne!
w przepisie nie ma mowy o cukrze brązowym tylko brzozowym czyli ksylitolu
A jak nie zależy mi żeby były dietetyczne to mogę zastąpić ten ksylitol czymś innym ? normalnym cukrem ? miodem ? no nie wiem … 😛
Oczywiście – ja ksylitolu używam jako zdrowszego słodzika ale możesz użyć zwyklego cukru lub cukru brązowego.
Zroobiłam wg przepisu piekłam 30 min i ciasteczek nie da się odlepić od papieru do pieczenia. Jak się jakoś zeskrobie to w środku są bardzo miękkie.Czemu nie wyszły?
Dokładnie tak samo zrobiłam. Nie udały się. Dlaczego?
Może coś nie tak z proporcjami Kasiu… a co dokładnie nie wyszło? Przepis podpatrzyłam na blogu Feed me better, moje się udały.