Jeśli lubicie zdrowe przekąski do kawy, herbaty lub szklanki mleka – polecam dietetyczne ciasteczka z mnóstwem dodatków, przygotowane z użyciem mleka migdałowego. Podstawą są zawsze otręby i płatki owsiane! Możecie wzbogacić swoje ciasteczka najrozmaitszymi składnikami – ja użyłam takich, jakie akurat miałam pod ręką czyli wiórków kokosowych, suszonej żurawiny, maku, pestek słonecznika i poppingu z amarantusa. Jeśli wolicie słodsze ciasteczka możecie dodać do nich kawałki pokruszonej czekolady lub większą ilość suszonych owoców takich jak rodzynki czy morele.
Składniki:
- 1,5 szklanki mleka migdałowego Alpro
- 3 łyżki płatków owsianych
- 3 łyżki otrębów owsianych
- 1 łyżka maku
- 1 łyżka poppingu z amarantusa
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 1 łyżka pestek słonecznika
- 1 łyżeczka cukru brzozowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
Sposób przygotowania:
Mleko gotujemy w garnku. Gdy będzie gorące dorzucamy do niego otręby i płatki owsiane i gatujemy, ciągle mieszając, przez kilka minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki, poza proszkiem do pieczenia. Mieszamy i odstawiamy garnek z ognia. Dodajemy proszek do pieczenia i ponownie mieszamy. Pozostawiamy w przykrytym garnku przez ok. 5 minut. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 150°C. Przy użyciu foremki do ciasteczek formujemy na blaszce ciasteczka o dowolnych kształtach – u mnie kwiatuszki. Pieczemy ok. 40 minut.
wyglądaja cudownie i są bardzo podobne do moich ostatnich ciasteczek
Zapraszam do Nas:)
Cudowne! Uwielbiam taki ciastka do herbaty 🙂