Tuńczyk w sałatce – moje pierwsze skojarzenie to majonez i kukurydza. W dzieciństwie uwielbiałam taką wersję sałatki z tuńczyka i bardzo często ją jadałam. Niektórzy dodawali do niej jeszcze ryż, ja jednak wolałam podwójną ilość kukurydzy. Trzeba przyznać, że tuńczyk w takim wydaniu jest dość ciężki i tuczący.
Postanowiłam połączyć go z pomidorami i odrobiną różnokolorowej soczewicy. Dla tych, którzy lubią odrobinę pikanterii – dodatek ostrej papryczki! Wyszedł z tego fajny i lekki pomysł na lunch lub kolację…
Składniki na 2 porcje:
- 3 średnie pomidory
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach
- 2 łyżki zielonej soczewicy
- 2 łyżki czerwonej soczewicy
- kawałek ostrej papryki
- 1/2 limonki
- oliwa z oliwek
- zioła prowansalskie
- kilka listków świeżej kolendry
Soczewicę gotujemy, aż będzie miękka. Pomidory kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy do nich odrobinę ziół prowansalskich, listki kolendry, oliwę z oliwek i sok z połówki limonki. Dokładnie mieszamy. Gdy soczewica będzie już miękka, mieszamy ją z pomidorami i przekładamy na talerzyki. Na górze układamy kawałki tuńczyka i plasterki ostrej papryczki – jalapeno, chilli – jaką lubicie!
Bardzo fajna sałatka 🙂