Jaglany deser to idealny sposób na wykorzystanie ugotowanej kaszy jaglanej, która została nam np. z obiadu. Przygotowanie zajmie Wam zaledwie 5 minut! Deser będzie smaczny i bardzo zdrowy, ale uwaga – zróbcie przerwę po dużym obiedzie, bo pomimo niewinnego wyglądu deser jest dość syty!
Składniki na 2 porcje:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- ok 1/2 szklanki mleka roślinnego (sojowe, migdałowe, ryżowe)
- 2 łyżeczki gorzkiego, odtłuszczonego kakao
- 1 łyżka syropu z daktyli
- 100g świeżych truskawek
- 2 owoce kumkwatu lub 1 pomarańcza
- kilka listków mięty
Kaszę jaglaną zmiksować z mlekiem na dość gładką masę i dokładnie wymieszać z kakao i syropem z daktyli. Jeśli nie macie akurat daktylowego syropu możecie go zastąpić taką samą ilością syropu z agawy lub 1-2 łyżeczkami cukru brzozowego. Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i kroimy w kostkę. W taki sam sposób kroimy owoce kumkwatu, ale nie obieramy ich ze skórki, żeby nie tracić zawartych w niej witamin! W wysokiej szklance układamy na przemian masę kakaową i owoce. Gotowy deser dekorujemy posiekanymi listkami mięty.
świetna propozycja, rewelacyjny deser dla dzieci!
Nominuję Twój blog do Liebster Blog Award http://shabbyeat.pl/liebster-blog-award-2/
Bardzo dziękuję za nominację! Ogromnie się cieszę, że mój blog się podoba i znajdujesz na nim interesujące Cię przepisy. Jak tylko znajdę chwilkę odpowiem na zadane pytania:) Pozdrawiam