Dzisiaj prosty i szybki przepis na pyszny obiad! Dawno nie było makaronu, dlatego postanowiłam przygotować jeden z moich ulubionych – ze szpinakiem! Aby urozmaicić smak dodaję do niego zawsze suszone pomidory i kapary.
Składniki:
- 200g makaronu spaghetti tricolori
- 1 opakowanie rozdrobnionego szpinaku
- 8 suszonych pomidorków
- czubata łyżka kaparów
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki wegety
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki chilli
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i podsmażamy 2 wyciśnięte ząbki czosnku. Następnie dodajemy rozdrobniony szpinak i odrobinę wegety. Całość mieszamy i podgrzewamy. W garnku gotujemy makaron spaghetti tricolori. Najlepszy jest al dente. Suszone pomidory odsączamy z oleju i kroimy w kostkę. Kapary kroimy na drobne kawałki. Dodatki dorzucamy do szpinaki i mieszamy. Gotową masę szpinakową doprawiamy odrobiną ostrej papryki chilli. Ugotowany makaron przekładamy do szpinaku i mieszamy. Spaghetti podajemy posypane startym serem żółtym lub parmezanem. SMACZNEGO!
takie połączenie na pewno źle nie smakuje 🙂
to porcja dla jednej osoby?
Jeśli jesteś w stanie tyle zjeść… 🙂 U mnie najadły się dwie osoby!