Puszysty sernik kawowy light!

Kolejna wersja puchatego i lekkiego sernika na który możecie sobie pozwolić będąc na diecie*. Tym razem zrobiłam sernik o delikatnie kawowym smaku, bez spodu z ciasteczek. Idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy lub na drugie śniadanie.

Składniki:

  • 500g chudego twarogu kremowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki cukru brzozowego
  • 2 łyżki syropu klonowego (można zastąpić cukrem brzozowym)
  • kropla aromatu migdałowego

Kawę rozpuszczamy w lekko podgrzanym mleku z cukrem i syropem klonowym. Następnie mieszamy z chudym, kremowym twarogiem aż do uzyskania gładkiej, kawowej masy. Dodajemy także łyżkę mąki ziemniaczanej. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z serową masą. Następnie ubite białka delikatnie łączymy z masą. Możemy dodać do sernika kroplę aromatu migdałowego aby uzyskać piękny zapach. Lekką i puszystą masę przelewamy do tortownicy i pieczemy 50 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu pozostawiamy sernik w uchylonym piekarniku aż lekko przestygnie. 

nowe8

* Dieta to nie tylko redukcja – często musimy na nią przejść z powodu np. choroby takiej jak cukrzyca typu 2. Wiecej ciekawych informacji na temat tej choroby znajdziecie na stronie diabdis.com – dowiecie się tam między innymi czym jest glukometr i co to jest insulinoterapia.

Polecane przepisy

8 Comments

  1. Cudny serniczek, zjadłabym kawałek, chociaż nie, pewnie jakbym się do niego dorwała to zjadłabym połowę.

    1. Jest dużo bardziej odchudzony niż tradycyjny sernik więc jednorazowe zgrzeszenie jest w tym przypadku usprawiedliwione:)

  2. Mniaaaam! 
    Na pewno wypróbuję, bo wygląda kusząco.
    Jaka była średnica formy do pieczenia, którą użyłaś?
    Pozdrawiam!

    1. Tortownica ma średnicę 18cm i 6,5 cm wysokości.:)

  3. Pięknie wygląda, pewnie tak samo smakuje 🙂

  4. Jak ja ci zazdroszcze tego sernika… Nie ważne jak sie nagimnastykuje, ile rad mamy i babci zastosuje, czy tradycyjny, czy dietetyczny- zawsze opada!

    1. Musisz wypróbować ten przepis – zawsze jest puszysty 🙂 Po upieczeniu zostaw go w uchylonym piekarniku, żeby powoli przestygł. I polecam serek twarogowy Emilki z Mlekomy – jest kremowy i zawsze robię z niego serniki. Tylko jeśli lubisz słodkie ciasta, dodaj więcej cukru – moje wypieki są zawsze bardzo delikatnie słodkie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *