Lekka frittata z zielonymi warzywami

Po krótkiej nieobecności zapraszam na prosty i smaczny obiad – frittatę z zielonymi warzywami. Szybki sposób na zdrowy i syty posiłek, którego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych. 🙂

DSC_0156

Składniki:

  • 6 jajek
  • ½ zielonej cukinii
  • 1 zielona papryka
  • 8 zielonych oliwek
  • 1 łyżka pesto z bazylii
  • kilka małych kosteczek pleśniowego sera lazur
  • mieszanka ziół dalmatyńskich – oregano, bazylia, majeranek, rozmaryn, cząber, tymianek i szałwia
  • szczypta soli lub wegety

Jajka wbijamy do miski, mieszamy z ziołami, solą i zielonym pesto z bazylii. Lekko je ubijamy. Cukinię kroimy w plasterki, które następnie przecinamy na pół. Oliwki odsączamy z zalewy i kroimy na plasterki. Umytą, zieloną paprykę kroimy w kostkę i dorzucamy do roztrzepanych jajek. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Ceramiczne naczynie na tartę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na nim cukinię, wylewamy jajeczną masę i posypujemy pokrojonymi oliwkami. Na wierzchu układamy kawałeczki sera pleśniowego, który nada naszej potrawie bardziej wyrazistego smaku. Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika ok. 25 minut.

DSC_0214DSC_0212

Polecane przepisy

1 Comment

  1. Bardzo smakowita. Fajny pomysła na wykorzystanie jedynie zielonych warzyw.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *