Przyszedł weekend, więc czas na coś dla łasuchów. Ponieważ pogoda staje się coraz mniej wakacyjna, przeprosiłam się z piekarnikiem, który podczas pieczenia dodatkowo nagrzewał całe moje mieszkanie.
Na dobry początek coś dla tych, którzy lubią masła orzechowe, sezamowe i ttp. Szeroką ofertę wysokiej jakości produktów tego typu możecie znaleźć na sklepowych półkach (lub oczywiście przygotować samemu w domu) – ja szczególnie polecam produkty firmy Primavika, gdyż zawierają bardzo krótką listę składników, co świadczy o tym, że są naturalne, bez dodatków zupełnie zbędnych substancji, tony cukrów i słodzików.
Dawno temu na blogu zamieściłam przepis na ciasteczka z masła orzechowego – przepis znajdziecie TUTAJ. Tym razem postanowiłam zabawić się masłem sezamowym słodzonym agawą. Oto co wyszło z moich kombinacji:)
Składniki na około 12 dużych ciastek:
- ½ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki mąki owsianej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 150 g masła sezamowego z agawą firmy Primavika
- 30 g masła, o temperaturze pokojowej
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 duże jajko
- słonecznik do posypania ciasteczek
Mąkę pszenną i owsianą mieszamy z sodą. Masło ucieramy z masłem sezamowym. Dodajemy łyżkę brązowego cukru i 1 duże jajko. Masę mieszamy z mąką do połączenia składników – najlepiej użyć do tego miksera. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy łyżką przygotowaną masę, zostawiając ok. 3 cm odstępy między formowanymi ciasteczkami. Nasze ciastka posypujemy z wierzchu pestkami słonecznika lub sezamem. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez ok. 15 minut, aż ciasteczka lekko się zarumienią. Studzimy i podajemy z mlekiem lub kawą. Udanej soboty!!!
Wyglądają dokladnie tak samo jak te, które kupowała mi babcia do szkoły 🙂
Mmm, uwiuelbiam wszelkie ciasteczka, te wyglądają niezwykle kusząco 🙂
Właśnie tak ostatnio myślałam, aby zrobić ciasteczka z sezamem. Czytasz mi w myślach 😉