Gdy nie ma pomysłu na obiad, można poprostu “nadziać” czymś paprykę! Moja mama przygotowywała papryki nadziewane mielonym mięsem i ryżem – farsz podobny do tego z tradycyjnych gołąbków. Ja postanowiłam swoje papryki wypełniłnić grzybami i kaszą gryczaną, a następnie zapiec w piekarniku z kawałeczkiem aromatycznego sera.
Składniki:
- 2,5 papryki
- garść suszonych podgrzybków
- 100 gram kaszy gryczanej niepalonej
- 3 łyżki zielonej soczewicy
- mały ząbek czosnku
- suszony tymianek
- suszony rozmaryn
- odrobina sosu sojowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 4 plasterki sera camembert
Kaszę i zieloną soczewicę gotujemy na sypko. Pół papryki kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju z wyciśniętym ząbkiem czosnku. Suszone podgrzybki zalewamy wrzątkiem aby zmiękły. Ugotowaną kaszę i soczewicę dokładamy do podsmażonej papryki, przyprawiamy tymiankiem, rozmarynem i odrobiną sosu sojowego. Odsączone, namoczone grzyby kroimy na kawałki i mieszamy z pozostałymi składnikami. Papryki myjemy, wydrążamy i napełniamy farszem. Pieczemy w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 30 minut. Pod koniec pieczenia na każdą paprykę kładziemy plasterek sera camembert.