Moja dzisiejsza propozycja to deser składający się z owoców zapieczonych pod pyszną kruszonką. Crumble możecie przygotować na podwieczorek lub na pożywne i zdrowe pierwsze lub drugie śniadanie do gorącej kawy. Ja ostatnio rozsmakowałam się w wersji owsianej ze śliwkami. Wypróbujcie sami:)
Składniki:
- 2 łyżki mąki owsianej
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1 łyżeczka masła orzechowego bez soli i cukru Primavika
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cukru brzozowego
- 2 małe śliwki
- 1 żółta śliwka
Mąkę i płatki owsiane mieszamy w miseczce z cukrem brzozowym. Dodajemy łyżeczkę masła orzechowego oraz łyżkę masła. Mieszamy wszystkie składniki, aż do uzyskania czegoś masy z której wykonać możemy kruszonkę. Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na kawałki. Owoce układamy w żaroodpornej miseczce, posypujemy kruszonką i wstawiamy na ok. 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Tak przygotowane owoce z owsianą kruszonką możecie także podać na deser z gałką lodów waniliowych. Smacznego:)
Przepis dołączam do konkursu organizowanego na portalu Durszlak.pl do kategorii
Na drugie śniadanie: czyli słodka i zdrowa przekąska na drugie śniadanie