Hummus z masłem orzechowym

Jeśli jeszcze nie jedliście hummusu, koniecznie musicie go wypróbować. Ta wersja jest niezwykle prosta do wykonania – składa się jedynie z kilku produktów ale z powodu swojego niezwykłego smaku postanowiłam umieścić ją na blogu. Hummus jest doskonały do kanapek, jako dodatek do dań kuchni arabskiej, chlebków naan a także do wyjadania ukradkiem z lodówki, zupełnie bez dodatków.

Składniki:

  • puszka ciecierzycy gotowanej na parze
  • czubata łyżka masła orzechowego Sante lub Primavika
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 mały, wyciśnięty ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego

Wszyskie składniki miksujemy na gładką masę, przekładamy do słoiczka lub od razu podajemy. Oto cała filozofia hummusu. Smacznego:)

DSC_0029

Polecane przepisy

3 Comments

  1. Następnym razem zrobię taki na pewno, jak tylko wyjem ten, który mam obecnie 🙂 Z masłem orzechowym musi smakować świetnie 🙂

  2. hummus z orzechową nutą to super pomysł!

  3. bardzo fajny przepis a i wygląda pysznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *