Zielone curry pojawiło się już na blogu w wersji z kurczakiem – przepis znajdziecie tutaj. Tym razem przygotowałam curry z nieco innymi przyprawami oraz z dodatkiem łososia. Wypróbujcie i wybierzcie swoje ulubione. Danie przygotujecie bardzo szybko a swoim oryginalnym smakiem z pewnością zadowoli wymagające podniebienia.
Składniki:
- 300g surowego fileta z łososia
- 200g zielonego groszku (ok. 1 puszka)
- 150g zielonej fasolki szparagowej (można użyć fasolki z puszki lub surową ugotować na parze)
- 250 ml mleczka kokosowego
- kawałek świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- szczypta kurkumy
- 1 łyżka sosu mietowego
- ½ limonki
- 1 łyżka suszonej pietruszki i suszonych liści kolendry
Mleczko kokosowe podgrzewamy, dodajemy łyżkę sosu miętowego – możecie go kupić w sklepach z produktami różnych kuchnii świata – to nic innego jak posiekane listki młodej mięty przyprawione octem. Przyprawiamy sokiem z limonki, świeżym imbirem, wyciśniętym ząbkiem czosnku oraz kurkumą i suszonymi ziołami. Dokładnie mieszamy przyprawione mleczko. Filet z łososia kroimy w krostkę i dodajemy do przygotowanego sosu. Dorzucamy fasolkę szparagową i groszek. Delikatnie mieszamy i dusimy pod przykryciem aż łosoś bedzie gotowy do spożycia. Podajemy z brązowym ryżem.