Kuchnia meksykańska to bez wątpienia jedna z moich ulubionych. Uwielbiam ją głównie ze względu na świeże składniki takie jak papryka, pomidory, fasola i moja ukochana kukurydza. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na szybką potrawkę meksykańską, którą podać możecie z ryżem lub kukurydzianą tortillą.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/3 żółtej papryki
- 1/3 zielonej papryki
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 mała puszka mieszanki meksykańskiej Bonduelle
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka oleju rzepakowego
- łyżeczka wędzonej lub słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka suszonych ziół
- mały ząbek czosnku
- szczypta soli himalajskiej
- pestki dyni
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i obtaczamy w papryce. Podsmażamy na łyżce oleju rzepakowego aż kawałeczki pięknie się zarumienią. Kolorową paprykę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię. Podsmażamy ją aż lekko zmięknie. Do woka lub brytfanki przekładamy paprykę, kawałeczki piersi z kurczaka dodajemy puszkę czerwonej fasoli, małą puszkę mieszanki meksykańskiej (kukurydza, groszek i papryka chili) oraz pestki dyni. Dokładnie mieszamy na niewielkim ogniu. Przecier pomidorowy mieszamy z pozostałymi przyprawami, wyciśniętym ząbkiem czosnku i oliwą z oliwek. Sos dodajemy do dania i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy jeszcze chwilę na niewielkim ogniu. Potrawkę podajemy z ryżem lub kukurydzianą tortillą.