Dzisiaj przedstawiam Wam bardzo szybki i prosty przepis na wysokobiałkowe placuszki – idealne na śniadanie dla osób aktywnych i lubiących smak kokosa. Jako dodatek użyłam deseru kokosowego firmy Alpro, który jest w 100% roślinny, nie zawiera laktozy ani glutenu. Jeśli jeszcze go nie próbowaliście – gorąco polecam. Zachęcam też abyście nie słodzili placuszków – deser jest słodki!
Składniki na 1 porcję:
- 1 jajko
- 1 miarka białka o smaku waniliowym
- 1 łyżeczka babki płesznik i jajowatej (błonnik witalny)
- 1 łyżka mąki kokosowej
- 1 deser kokosowy Alpro
- do posypania – wiórki kokosowe, kilka malin
Wszyskie składniki mieszamy w miseczce na gładką masę. Rozgrzewamy nieprzywierającą patelnię i smażymy na niej małe placuszki – najlepiej wylewać je na patelnię łyżką. Gotowe placuszki przekładamy na talerzu deserem kokosowym Alpro, posypujemy wiórkami kokosowymi i podajemy z malinami.
a jakie białko polecasz bez laktozy? zwykłe białka odpadają dla alergików i wegan.
Weganom polecam białko konopne. Aktywni fizycznie stosujący odżywki białkowe mogą też wypróbować mieszanki bez laktozy – przykładową znajdziesz tutaj: http://www.bulkpowders.pl/kompletna-mieszanka-weganska.html