Jesienna zupa idealna to krem z dyni z dodatkiem mleka kokosowego. Jest szybka w przygotowaniu, delikatnie kremowa i nadaje się zarówno do zjedzenia na zimno jak i na gorąco. Poza tym jest też zdrowa, więc warto wprowadzić ją do jesiennego menu – dynia to warzywo, które zawiera między innymi ß-karoten, witaminy A, D, C oraz witaminy z grupy B a także miedź, wapń, cynk, żelazo, selen, potas i fosfor. Zapraszam więc do zdrowego gotowania.
Składniki:
- 1 duża dynia
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki kurkumy
- kawałek imbiru
- 1 kostka rosołowa BIO
- 200 ml mleka kokosowego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Do dużego garnka skropioneo oliwą z oliwek wrzucamy kosteczki dyni i kostkę rosołową bio (bez dodatków sztucznych barwników i konserwantów) pokrojoną na 4 małe kawałeczki. Całość zalewamy wodą do połowy wysokości dyni i dusimy na małym ogniu aż dynia zmięknie – uważamy, żeby nie przypalić dyni i aby woda nie wyparowała z garnka – w razie potrzeby dolewamy wodę. Kiedy dynia będzie już miękka, dodajemy przyprawy i miksujemy na gładką masę. W trakcie miksowania dodajemy mleko kokosowe. Krem będzie miał przyjemną, lekką konsystencję. Podajemy z pestkami dyni lub świeżymi ziołami.