Śniadaniowe placuszki orkiszowe

Na śniadanie bardzo często przygotowuję placuszki z otrębów – owsianych, orkiszowych, pszennych… To doskonały sposób na śniadanie, które na długo pozostawia uczucie sytości i nie wymaga dużo czasu na przygotowanie. Tego typu placuszki znajdziecie już na moim blogu w różnych odsłonach – tym razem przygotowałam je w wersji wytrawnej z dodatkiem pysznego pasztetu pomidorowego z cieciorką od Primaviki. Z czystym sumieniem polecam Wam produkty tej firmy, gdyż nie zawierają w swoim składzie całej tablicy Mendelejewa, są odpowiednie dla bezglutenowców, nie zawierają dodatku cukru i są bardzo fajnym pomysłem na urozmaicenie diety wegan i wegetarian.

Składniki na 1 porcję:

  • 1 jajko L
  • 4 łyżeczki otrębów orkiszowych
  • 1/2 łyżeczki suszonych listków kolendry
  • 1/2 łyżeczki posiekanych suszonych pomidorów
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli i pieprzu
  • odrobina oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki pasztetu pomidorowego z cieciorką Primavika
  • dodatkowo: roszponka, ogórek 

Jajko mieszamy z otrębami i przyprawami, dodajemy odrobinę proszku do pieczenia. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wykładamy łyżką placuszki i smażymy aż się zrumienią z każdej strony. Podajemy na roszponce z ogórkiem z dodatkiem pasztetu pomidorowego z cieciorką. 

nowy-folder-21

Polecane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *