Indyjski kurczak w sosie orzechowo-kokosowym

Kuchnia indyjska i orientalne, wyraziste smaki to coś czego nie potrafię sobie odmówić. Gdy nie mam czasu na gotowanie a ochota na coś pysznego jest duża, wybieramy się do fantastycznej restauracji Parivar na warszawskiej Pradze-Południe, w której na pochwałę zasługuje chyba wszystko – od fantastycznej obsługi po pyszne dania. Czasem jednak zbieram się w sobie i przygotowuje samodzielnie pyszne curry z dużą ilością przypraw.

Dzisiaj chciałam się z Wami podzielić przepisem na kurczaka w sosie orzechowo-kokosowym z pędami bambusa. Bardzo delikatny a zarazem aromatyczny sos na pewno przypadnie do gustu miłośnikom masła orzechowego.

Składniki:

    • 300g piersi z kurczaka
    • 160ml mleka kokosowego
    • 100g pędów bambusa
    • 1 czubata łyżeczka masła orzechowego Primavika
    • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 1 łyżeczka imbiru w proszku
    • 1 łyżeczka sosu sojowego
    • 1/2 łyżeczki soku z limonki
    • 1/2 łyżeczki oleju z orzechów włoskich
    • 1/2 ząbka czosnku
    • 2 listki kafiru lub limonki
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • szczypta mielonego kardamonu
    • szczypta suszonej trawy cytrynowej
    • pieprz czarny świeżo mielony

Do dekoracji:

    • świeża kolendra
    • łyżeczka orzeszków ziemnych
    • łyżeczka wiórków kokosowych

Pierś z kurczaka myjemy i kroimy na kawałki. Obtaczamy w 1/2 łyżeczki mielonego imbiru w proszku, 1/2 wyciśniętego ząbka czosnku i 1 łyżeczce sosu sojowego i obsmażamy na patelni. 

W małym rondelku podgrzewamy mleko kokosowe z przyprawami – imbirem, cynamonem, kardamonem, gałką, listkami kafiru i suszoną trawą cytrynową. Dodajemy łyżeczkę masła orzechowego i dokładnie mieszamy aż powstanie klarowny sos. Doprawiamy odrobiną soku z limonki i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Do gotowego sosu dodajemy odsączone pędy bambusa i kurczaka i dokładnie mieszamy.

Podajemy z plackami roti lub naan, posypane świeżą kolendrą, posiekanymi orzeszkami ziemnymi i wiórkami kokosa.

Polecane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *