Żółta, wegańska zupa krem

Dzisiaj obiecany, prosty przepis na smaczną zupę krem z żółtych warzyw. Do jej przygotowania możecie użyć zarówno świeżych jak i mrożonych warzyw. U mnie wyszło pół na pół świeżych i mrożonych. Zupa jest gęsta i pożywna a jednocześnie to lekki posiłek, który nie spowoduje uczucia przepełnienia.

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1/2 dużej pietruszki
  • 1 żółta papryka
  • 200g mrożonej dyni
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • mała puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 ząbka czosnku
  • szczypta pieprzu cytrynowego
  • szczypta cynamonu
  • kostka bulionu warzywnego BIO

Marchewki i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę, paprykę myjemy i kroimy na kawałki. W garnku gotujemy szklankę wody z kostką bulionu warzywnego, dodajemy dynię i pozostałe warzywa. Gotujemy aż marchew i pietruszka zmiękną. Do warzyw dodajemy małą puszkę mleczka kokosowego, przyprawiamy sosem sojowym, wyciśniętym czosnkiem, kurkumą i pozostałymi przyprawami. Zdejmujemy zupę z ognia i miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Podajemy z pestkami dyni i kolendrą.

Polecane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *