Niedzielne – niestety coraz bardziej jesienne – popołudnie trzeba było nieco dosłodzić! Żeby nie było to zupełnie niezdrowe dosładzanie postanowiłam szybko wymieszać kilka sprawdzonych składników i przygotować smaczny podwieczorek. Polecam wszystkim miłośnikom najróżniejszych owsianek ale także wegetarianom i weganom, ze względu na użyte składniki.
Składniki:
- 2 łyżki płatków (najlepiej mix – owsiane, pszenne, gryczane…)
- 2 łyżki otrębów owsianych (użyłam z dodatkiem suszonych jabłek i śliwek – bez cukru!)
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 1 łyżeczka płatków migdałów
- 1 płaska łyżeczka cukru brzozowego
- 100ml mleka sojowego
- 1 brzoskwinia
Brzoskwinię kroimy na kawałki. Płatki i otręby mieszamy w miseczce z cukrem i siemieniem lnianym po czym zalewamy mlekiem sojowym – lekko ponad poziom płatków. Podgrzewamy pół minuty w mikrofalówce, następnie dodajemy pokrojoną brzoskwinię i jeszcze przez ok. pół minuty podgrzewamy aby wszystko było lekko ciepłe. Jeśli nie posiadacie mikrofalówki, deser można przygotować w garnuszku – ja postawiłam dziś na szybkość! Z wierzchu posypujemy płatkami migdałów.