Wieczorową porą przedstawiam Wam przepis na jedną z moich ulubionych sałatek. Przygotowuje ją bardzo często z lekkimi modyfikacjami. Zawsze jednak występują w niej dwa główne składniki – soczyste, czerwone pomidorki koktajlowe oraz zielone i czarne, aromatyczne oliwki! Tym razem dodałam do sałatki odrobinę czerwonej papryki, która fajnie wzbogaca smak ale nie dominuje!
Potrzebujemy:
- 200 – 250 g pomidorków koktajlowych
- ok. 12 zielonych oliwek
- ok. 12 czarnych oliwek
- pół czerwonej papryki
- zioła prowansalskie
- oliwa z oliwek
- odrobina soku z cytryny
Pomidorki koktajlowe dokładnie myjemy i kroimy na ćwiartki. Czerwoną paprykę kroimy w drobną kostkę. Wydrylowane czarne i zielone oliwki kroimy na połówki (lub jeśli wolicie można je pozostawić w całości). Wszystkie składniki mieszamy i przyprawiamy sporą ilością ziół prowansalskich (lub suszoną bazylią, oregano, tymiankiem), skrapiamy odrobiną soku z cytryny i oliwą z oliwek.
Tak przygotowana sałatka jest smacznym dodatkiem do obiadu ale także dobrym pomysłem na kolację lub lunch. Aby wzbogacić sałatkę, możemy dodać do niej pokrojony w kostkę ser mozzarella lub – dla miłośników bardziej słonych smaków – kosteczki sera feta.