Przyszedł czas na muffinki w wersji wytrawnej – nadające się np. na kolację. Nie zawierają tłuszczu a zamiast tradycyjnej pszennej mąki przygotowane są w mąki owsianej z dodatkiem żytniej razowej. Można je podawać z keczupem jako małe muffinko-pizze. Dodatek kukurydzy sprawia, że są w środku przyjemnie chrupiące. Co tu dużo mówić – spróbujcie sami!
Składniki na 10 babeczek:
- 3 łyżki mąki owsianej
- 1 czubata łyżka mąki żytniej razowej
- 3 jajka
- ok. 30 malutkich kosteczek sera feta
- 2 pieczarki
- 2 czubate łyżki kukurydzy
- 1 łyżka suszonej papryki
- ½ łyżeczki wegety
- ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- kilka listków świeżej bazylii i oregano
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę owsianą mieszamy z żytnią razową i proszkiem od pieczenia, wegetą i słodką papryką. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka wbijamy do mąki. Pieczarki kroimy w kostkę i razem z kukurydzą i suszoną papryką dorzucamy do mąki i żółtek. Całość mieszamy i łączymy z ubitymi białkami. Gotową masę przelewamy do silikonowych papilotek na muffinki. Na górę każdej układamy po 3 małe kosteczki sera feta i posypujemy posiekanymi, świeżymi ziołami. Muffinki pieczemy w 180°C przez 30 minut i odstawiamy do wystygnięcia.
Ale mi narobiłaś smaka! Dawno nie jadłam w wersji wytrawnej
Apetyczny pomysł 🙂
dla mnie bomba! 😉