Dietetyczne batoniki owsiano – amarantusowe

DSC_0260

Przedstawiam Wam kolejny przepis na domowe, dietetyczne batoniki. Tym razem w wersji kakaowej z płatkami owsianymi i poppingiem z amarantusa. Świetnie nadają się na drugie śniadanie do szkoły lub do pracy!

Składniki:

Płatki owsiane, otręby i ekspandowane nasiona amarantusa mieszamy w misce z cukrem brzozowym i kakao. Dodajemy kefir i odstawiamy na ok. 10 minut. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Masę wykładamy na dno foremki tak aby warstwa była nie grubsza niż 1 cm. Wkładamy formę do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy 15 minut. Następnie studzimy masę. Gdy będzie już ostudzona kroimy na prostokątne batoniki. Polecam do kawy lub zimnego mleka!

  DSC_0274 DSC_0271 DSC_0266

Polecane przepisy

5 Comments

  1. Akurat wszystko mam! Z pewnością zrobię 🙂

  2. Dziś własnie oglądałam filmik o amarantusie a Ty tu zapodajesz takie zdrowe ciacha! super 😀

  3. uwielbiam owsiane batoniki! zdrowo, smacznie, chrupiąco 🙂

  4. świetne batoniki, nie dość, że pełne zdrowia to jeszcze muszą być tak pyszne !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *