Indyjskie chlebki naan to doskonały dodatek do curry, gęstych sosów i innych dań kuchni indyjskiej. Dzisiaj przedstawiam Wam prosty i szybki przepis na chlebki naan, które możecie samodzielnie wykonać w domu!
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- pół szklanki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wszystkie składniki mieszamy w misce a następnie wyrabiamy z nich ciasto. Jeśli ciasto za bardzo się lepi – a tak będzie! – podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie dzielimy ciasto na niewielkie kawałki i rozwałkowujemy na obsypanej mąką stolnicy cienkie placki – takie aby zmieściły się na Waszej patelni. Następnie rozgrzewamy patelnię i kładziemy na niej rozwałkowany placek. Nie używamy żadnego oleju, najlepiej użyć do tego nieprzywierającej patelni. Na plackach będą się pojawiały bąbelki z powietrza. Placki smażymy z każdej strony, aż do uzyskania brązowo podpieczonych plamek – ok. 1 minuty z każdej strony – ale nie jest to regułą – należy kontrolować każdą stronę podczas podpiekania.
Przepis dodaję do akcji: PIECZYWO ŚWIATA
Bardzo lubię te chlebki. Są pyszne i cieszą oko swoim wyglądem 🙂