Pyszne spaghetti z łososiem to mój dzisiejszy pomysł na obiad. Obfituje w nienasycone kwasy tłuszczowe (ktore są niezwykle potrzebne w naszej diecie) za sprawą sporej porcji zdrowej ryby, oliwy i orzeszków ziemnych. Propozycja dość kaloryczna, ale bardzo zdrowa i niezwykle smaczna. To także idealny pomysł, aby zachwycić gości niebanalnym makaronem. Do dzieła smakosze:)
Składniki na 2 porcje:
- makaron spaghetti
- 300g świeżego fileta z łososia
- 1 duża papryka żółta lub zielona
- łyżka oleju rzepakowego – najlepiej aromatycznego z czosnkiem i bazylią
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru
- pieprz cayene
- 2 łyżki orzeszków ziemnych niesolonych
- kilka listków bazylii
Łososia pieczemy w piekarniku przez ok. 20 minut w 180°C. Nie potrzebuje on żadnych dodatków, gdyż sama potrawa będzie obfitować w aromatyczne przyprawy. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Paprykę kroimy w kostkę, dwa duże ząbki czosnku obieramy z łupinek i kroimy na cieniutkie plasterki. Łyżkę aromatyzowanego oleju rzepakowego rozgrzewamy w wooku. Podsmażamy na nim lekko paprykę, czosnek i przyprawiamy pieprzem cayene. Delikatnie podpieczonego łososia kroimy na kawałki i dorzucamy do wooka z papryką. Ścieramy na drobnej tarce kawałek imbiru o ok. 2 cm długości. Ugotowany makaron mieszamy z pozostałymi składnikami w wooku, podlewamy dwoma łyżkami oliwy z oliwek. Podajemy z posiekanymi orzeszkami ziemnymi i bazylią.