Orzechy – kto ich nie lubi? Nie znam chyba nikogo, kto twierdzi, że nerkowce, orzeszki ziemne, laskowe itp są niesmaczne. Nie da się jednak ukryć, że są one niesłychanie kaloryczne! 100g orzechów dostarczyć nam może ponad 600kcal. Przyznam się, iż mimo tego faktu, ja nie potrafię ich sobie odmówić! Od zawsze jestem wielką miłośniczką orzechów – kiedyś zdecydowanie najbardziej smakowały mi pistacje, dziś nie wiem, które lubię najbardziej. Ale czy naprawdę trzeba je zupełnie wykluczyć ze swojej diety dbając o figurę i dobry wygląd? Wartości odżywcze orzechów mówią same za siebie. Faktycznie, zawierają one dużo tłuszczy, ale są także bogate w białko roślinne, błonnik, magnez, cynk, potas, fosfor, mangan, miedź… Obfitują w witaminy z grupy B a także witaminę E, C i PP. Poprawiają pamięć i mają dobry wpływ na koncentrację. Można by długo o nich dyskutować i wymieniać ich zalety! Jeśli nie będziemy jeść ich codziennie garściami, tylko rozsądnie dodawać je do naszej diety, możemy na tym tylko zyskać!
Skoro mówimy o orzechach warto wspomnieć kilka słów o dostępnych na rynku masłach orzechowych. Jest kilka firm oferujących tego typu produkty. Nie wszystkie masła orzechowe są jednak godne polecenia. Aby nie zostać oszukanym przez producentów należy przede wszystkim uważnie czytać etykiety i wybierać masła z możliwie najwyższą ilością orzechów. Ja kupuję te, które zawierają powyżej 90% orzechów. Największą uwagę zwrócić należy na obecność roślinnych tłuszczy utwardzonych – są bardzo niezdrowe dlatego powinniśmy ich unikać! Nie są to bowiem tłuszcze naturalne, tylko tłuszcze powstałe w procesie utwardzania olejów roślinnych. Dość mocno wpływają one na podwyższenie poziomu „złego” cholesterolu LDL a także mają zgubny wpływ na poziom „dobrego” HDL. Szkoda tak pyszne i zdrowe orzechy psuć utwardzanymi tłuszczami i niepotrzebnie ryzykować zdrowiem!
Po wyczerpującym wstępie czas przejść do konkretów! Przedstawiam Wam przepis na pyszne i syte ciasteczka z masła orzechowego!
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- ½ szklanki cukru ( ja użyłam cukru brzozowego!)
- 1 słoiczek masła orzechowego zawierającego powyżej 90% orzechów (6 kopiastych łyżek)
- 1 duże jajko
- 100g gorzkiej czekolady
Czekoladę kroimy na drobniutkie kawałki lub trzemy na tarce o grubych oczkach. Mąkę, masło orzechowe, cukier i czekoladę wsypujemy do miski. Wbijamy jedno duże jajko. Mieszamy wszystkie składniki i ugniatamy na ciasto. Będzie ono miało kruchą konsystencję. Formujemy z ciasta małe ciasteczka i układamy je na blaszce na papierze do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 170° (funkcja z termoobiegiem) i pieczemy ciasteczka ok. 10-12 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.
Pamiętajcie by nie zjeść całej blachy na raz – są zdrowe ale bardzo kaloryczne! I niestety nieziemsko smaczne!!!
Przepis na orzechowe ciasteczka dołączam do akcji kulinarnych: