Kolejna odsłona mini-serniczków! Tym razem zachwycają przede wszystkim cudownym, zielonym kolorem – w sam raz na Dzień Świętego Patryka. Zawdzięczają go sproszkowanej zielonej herbacie matcha! Do tego cytrynowe oraz pomarańczowe dodatki i mamy doskonałą przekąskę do popołudniowej herbaty!
Składniki na 6 serniczków:
- 250g sera twarogowego
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka sproszkowanej herbaty matcha
- 1 łyżeczka cukru brzozowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki tartej, suszonej skórki pomarańczowej
- 1/2 łyżeczki tartej, suszonej skórki z cytryny
- 2-3 krople aromatu cytrynowego
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. W dużej misce mieszamy dobrze przemielony twaróg z jajkiem i łyżką mąki ziemniaczanej. Masa musi być dokładnie wymieszana. Następnie dodajemy łyżeczkę sproszkowanej herbaty matcha, odrobinę zapachu cytrynowego, łyżkę soku wyciśniętego ze świeżej cytryny, cukier brzozowy i suszoną, tartą skórkę z pomarańczy i cytryny! Masę miksujemy aby połączyć wszystkie składniki. Gotową masę przelewamy do silikonowych foremek. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 120°C i wstawiamy serniczki na 25 minut! Gotowe serniczki pozostawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem posypujemy je odrobiną sproszkowanej herbaty matcha!