Dziś szczególny dzień – Dzień Czekolady! W piekarniku pieką się wyjątkowo czekoladowe muffinki a ja wrzucam dla Was szybko przepis z mojego dzisiejszego śniadania. Może nie jest to typowy przepis na deser z czekoladą ale kakaowy akcent będzie doskonały na rozpoczęcie tego rozpustnego dnia!
Zaczynamy od puchatych mini-naleśniczków – tym razem w wersji czekoladowej.
Potrzebujemy:
- 1 szklankę mąki owsianej (lub zwykłej pszennej)
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 2 płaskie łyżki oleju
- 2 łyżeczki kakao
Wszystkie składniki mieszamy w misce po czym miksujemy przez 1 minutę na gładką masę. Nieprzywierającą patelnię rozgrzewamy i smażymy na niej małe naleśniczki z każdej strony.
Świetnym pomysłem będzie użycie foremek silikonowych, dzięki którym otrzymamy niebanalne kształty naleśniczków – u mnie dzisiaj kwiatki:)
Kilka słów o kremie, którymi przełożyłam gotowe naleśniczki:
Przepis spodoba się weganom, gdyż jest w 100% z produktów roślinnych. Ma ciekawy, lekko kawowy smak a słodyczy nadają mu… suszone śliwki.
Składniki na 1 słoiczek:
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka kakao
- ok. 10 suszonych śliwek
- 1 łyżka syropu z agawy lub miodu
Kaszę jaglaną wsypujemy do garnuszka i zalewamy mlekiem. Dodajemy kawę oraz kakao i dokładnie mieszamy. Śliwki suszone kroimy na kawałki i dorzucamy do garnka. Całość gotujemy ok. 15 minut, aż kasza będzie miękka. Zdejmujemy garnek z kuchenki i całość miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Delikatnie dosładzamy syropem z agawy lub miodem.
ooo, jak tylko skończy mi się smarowidło, które zrobiłam wczoraj, to biorę się za to! 🙂
To ja z przyjemnością porywam zarówno niewegańskie naleśniory jak i i wegański krem! Pycha 🙂
zdecydowanie moje ulubione placuszki! uwielbiam te z mąki owsianej 🙂 te też cudnie wyglądają w formie takich kwiatuszków!
Pysznie wyglądają.., ale do akcji dodać nie mogę, bo w składnikach nie ma czekolady.