Przedstawiam Wam kolejny przepis na domowe, dietetyczne batoniki. Tym razem w wersji kakaowej z płatkami owsianymi i poppingiem z amarantusa. Świetnie nadają się na drugie śniadanie do szkoły lub do pracy!
Składniki:
- ⅔ szklanka płatków owsianych
- ⅓ szklanki otrębów owsianych
- ½ szklanki poppingu z amarantusa
- 1 łyżka odtłuszczonego kakao
- 2 łyżeczki ksylitolu
- 150 ml kefiru
Płatki owsiane, otręby i ekspandowane nasiona amarantusa mieszamy w misce z cukrem brzozowym i kakao. Dodajemy kefir i odstawiamy na ok. 10 minut. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Masę wykładamy na dno foremki tak aby warstwa była nie grubsza niż 1 cm. Wkładamy formę do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy 15 minut. Następnie studzimy masę. Gdy będzie już ostudzona kroimy na prostokątne batoniki. Polecam do kawy lub zimnego mleka!
Akurat wszystko mam! Z pewnością zrobię 🙂
Dziś własnie oglądałam filmik o amarantusie a Ty tu zapodajesz takie zdrowe ciacha! super 😀
uwielbiam owsiane batoniki! zdrowo, smacznie, chrupiąco 🙂
batoniki z amarantusem <3
świetne batoniki, nie dość, że pełne zdrowia to jeszcze muszą być tak pyszne !