Składniki na 20 serniczków:
- 1 kg sera twarogowego 0% tłuszczu
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka + 1 białko
- 2-3 czubate łyżki cukru brzozowego
- 100 g krojonych migdałów
- 80 g migdałów w płatkach
- odrobina aromatu migdałowego (lub waniliowego)
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Twaróg, jajka, mąkę, cukier brzozowy, aromat i krojone migdały mieszamy w dużej misce do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Masę przekładamy do silikonowych papilotek i posypujemy gęsto płatkami migdałów. Zmniejszamy temperaturę pieczenia do 120°C i wstawiamy nasze serniczki do piekarnika na ok 30 minut! Studzimy i podajemy z mlekiem lub kawą!
Czy można cukier brzozowy zastąpić trzcinowym? Jeśli tak, w jakiej proporcji? Wyglądają świetnie!
Oczywiście, że można – najlepiej dodać ok. 3 łyżek na 1 kg sera twarogowego – ale to kwestia upodobań. Jeśli boisz się, że dodasz zbyt dużo lub zbyt mało cukru wymieszaj najpierw małą ilość cukru z samym twarogiem i sprawdzaj czy jest wystarczająco słodki. Potem dodaj resztę składników.
Cudownie wyglądają 🙂
pysznie się prezentują! 😉
Wyglądają prześlicznie, takie bialutkie i delikatne 🙂
Dzisiaj robiłam inną wersję serniczków i nie wyszła 🙁 Następnym razem pożyczę Twój przepis 😉
Pyszne! Dzis zrobione:) najbardziej smakują córci:) i o to chodziło a do tego bardzo szybkie!
Czy ser twarogowy może być taki z wiaderka, jak do serników ?
Tak, jak najbardziej:)