Na jesienne popołudnia przyda się smaczny, dietetyczny podwieczorek. Ci, którzy odwiedzają blog od dawna, wiedzą, że jestem fanką mini serniczków – to szybsza i wygodniejsza wersja sernika. Tym razem postawiłam na wysokobiałkowe serniczki kakaowe na pięknym, żółtym i słodkim spodzie z kurkumą. Całość dopełnia chrupiąca posypka z opiekanych płatków kukurydzianych od Sonko. Idealna przekąska do aromatycznej kawy:)
Składniki na 7 sztuk:
- 200g chudego twarogu
- 150g jogurtu greckiego 0% – ja używam tego z Piątnicy
- 1 jajko + 1 białko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1,5 łyżki ksylitolu
- 5 łyżeczek opiekanych płatków kukurydzianych Sonko
Twaróg zmiksuj z jogurtem, jajkiem, 1/2 łyżki ksylitolu i mąką ziemniaczaną na gładką masę. Do 1/3 masy dodaj kurkumę i pozostały cukier brzozowy po czym dokładnie wymieszaj. Pozostałą część masy wymieszaj z kakao. Do silikonowych papilotek nałóż po 1 łyżce żółtej masy. Następnie wylej masę kakaową i posyp opiekanymi płatkami kukurydzianymi od Sonko. Piekarnik rozgrzej do 120°C, wstaw mini serniczki i piecz ok 30 minut!