Przedstawiam Wam dziś przepis na szybką frittatę, czyli pewien rodzaj omleta, z pomidorkami koktajlowymi i kawałeczkami wędzonego na gorąco łososia. Taki obiad nadaje się zarówno dla tych, którzy nie mają problemów z nadwagą jak i tych liczących kalorie! Smacznego!
Składniki:
- 200g pomidorków koktajlowych
- 5 jajek
- kawałek wędzonego na gorąco łososia
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- zioła prowansalskie
- sól i pieprz
Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy na pół. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy jogurt naturalny, zioła prowansalskie, szczyptę soli i pieprzu i wszystkie dokładnie mieszamy. Niewielki kawałek wędzonego na gorąco łososia bez skóry kroimy na małe kawałki. Do żaroodpornego, płaskiego naczynka wylewamy jajeczną masę. Układamy na niej pomidorki koktajlowe i kawałki łososia. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C i wkładamy do niego naczynie z masą. Pieczemy aż masa równomiernie się zetnie, ok. 25 minut.
uwielbiam frittatę, a jeszcze z pomidorkami i łososiem… bajka!