Lubicie jajka sadzone? Jeśli tak, to powinien się Wam spodobać pomysł na śniadaniowe jajka z piekarnika. Pomysł możecie nieco zmodyfikować według własnych upodobań, np. zastępując bazyliowe pesto keczupem lub musztardą. Banalnie proste w przygotowaniu śniadanie, które ładnie wygląda i świetnie smakuje! No i co najważniejsze jego wykonanie nie wymaga dużo czasu. Możecie je wypróbować także podczas zbliżających się świąt, kiedy to jajka będą grały główne skrzypce.
Składniki na 2 porcje:
- 8 plasterków szynki łososiowej
- 4 jajka
- zielone pesto z bazylii
- 2 pomidorki koktajlowe
- odrobina ziół prowansalskich
- szczypta pieprzu cytrynowego
- sól
Przyda się także foremka do pieczenia muffinek.
Foremkę z dołkami do pieczenia babeczek wykładamy ulubioną szynką (ja użyłam do tego szynki łososiowej) – po dwa plasterki na każdy dołek. Następnie nakładamy do środka po pół łyżeczki zielonego pesto z bazylii i połówkę pomidorka koktajlowego. Do każdego tak przygotowanego dołka wbijamy jedno jajko. Posypujemy z wierzchu ziołami prowansalskimi, szczyptą soli i cytrynowym pieprzem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy aż jajka się zetną. Wyciągamy gotowe jajeczne “babeczki” na talerzyk i podajemy ze szklanką soku!
Przepis na śniadaniowe jajka z piekarnika dodaję do akcji Śniadanie TYMBARK:
Ostatnio robiłem takie jajka w chlebie, a tu proszę, kolejna inspiracja, bo można też zrobić je również w szynce. Fantastyczny pomysł!