Kolejna odsłona dietetycznego sernika. Tym razem postawiłam na delikatny, kakaowy smak i baaardzo puszystą konsystencję. Zapewniam, że wszyscy wielbiciele serników będą z niego zadowoleni!
Składniki:
Tortownica o średnicy 18cm.
- 1 kg twarogu delikatnego
- 1,5 szklanki chudego mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 2 łyżki kakao
- 2 – (4) łyżki cukru brzozowego (jeśli chcecie, żeby sernik był słodki dodajcie większą ilość cukru)
- 2 łyżki syropu z daktyli
Na spód:
- 100g maślanych ciasteczek bez cukru
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki syropu z daktyli
- 1 łyżka kakao
Zaczynamy od przygotowania prostego spodu do sernika. Maślane ciasteczka (najlepiej bez cukru lub mało słodkie) rozgniatamy na proszek – jeśli pozostaną drobne grudki nie przejmujemy się tym – i mieszamy z kakao! Masło rozpuszczamy i mieszamy z ciasteczkową masą. Dodajemy słodki syrop z daktyli, który dodatkowo scali masę. Dno tortownicy wykładamy równo otrzymaną mieszanką i wstawiamy do lodówki.
W dużej misce dokładnie mieszamy twaróg delikatny z mlekiem, syropem z daktyli, mąką ziemniaczaną oraz kakao. Wybrałam ten rodzaj sera, ponieważ jest on gładki i mocno przemielony – konsystencją przypomina gęsty serek homogenizowany. Dzięki temu sernik jest idealnie puszysty. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem. Następnie mieszamy je z serową masą. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie łączymy z masą i przelewamy do tortownicy na przygotowany wcześniej spód.
Sernik pieczemy 60 minut w temperaturze 190ºC. Po tym czasie, gdy sernik będzie z wierzchu przypieczony, wyłączamy piekarnik i delikatnie uchylamy drzwiczki. Pozostawiamy tak sernik jeszcze na ok. 15 minut. SMACZNEGO!
Przepis na mój dietetyczny sernik dodaję do akcji kulinarnej:
Wygląda pięknie – taki wysoki i delikatny 🙂