Jakiś czas temu zamieściłam na blogu przepis na kakaowy mus z awokado – znajdziecie go TUTAJ. Tym razem postanowiłam go nieco urozmaicić i przygotowałam delikatną wersję migdałową. Kilka chwil wystarczy by mieć w słoiczku zdrowy, roślinny krem, którym posmarować można kanapki, naleśniki lub gofry.
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżka syropu klonowego
- 4 łyżki zmielonych migdałów
- ok. 10 sztuk migdałów
- odrobina mleka roślinnego
Awokado obieramy ze skórki, wyjmujemy pestkę i miksujemy na gładki krem z dodatkiem odrobiny roślinnego mleka – w tym przypadku najlepsze będzie migdałowe. Krem mieszamy dokładnie z syropem klonowym i kakao. Dodajemy mielone migdały. Na koniec ostrym nożem siekamy całe migdały na kawałki i dodajemy je do masy. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do słoiczka. Przechowujemy w lodówce.