Lekka i delikatnie owocowa Panna Cotta ze świeżymi truskawkami! Idealny deser na sobotnie, leniwe popołudnie.
Składniki:
- 1 szklanka chudego mleka
- 2 żółtka
- 150g niskotłuszczowego, śmietankowego twarogu delikatnego
- 1 łyżka żelatyny
- 1/3 szklanki wrzątku
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżeczka tartej, suszonej skórki pomarańczowej
- 1 łyżeczka cukru brzozowego lub trzcinowego
- 2 krople aromatu cytrynowego
W małym garnuszku podgrzewamy mleko z sokiem z limonki, suszoną skórką pomarańczową i aromatem cytrynowym. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do ciepłego mleka, cały czas mieszając. Następnie dodajemy gładki serek twarogowy (można go zastąpić serkiem homogenizowanym) i rozpuszczoną żelatynę. Ciągle mieszamy – ja zawsze delikatnie mieszam trzepaczką, aby nie stworzyły się grudki.
Gotową masę przelewamy do płaskich, ceramicznych miseczek i wstawiamy do lodówki na 2 godziny!
Podajemy ze świeżymi truskawkami!
________________________________________________________________________________________________________________
Ten delikatny i dietetyczny deser przygotujecie bez użycia piekarnika – więcej ciekawych deserów znajdziecie na stronie akcji "Lekkie desery bez piekarnika" – Zapraszam:)