Lekkie serniczki kokosowo-bananowe to szybki deser dla leniwych. Nie zawiera dużo cukru, swoją delikatną słodycz zawdzięcza obecności banana i syropu z agawy. Serniczki są małe, więc unikniemy pieczenia ogromnej blachy sernika, którego potem zjadać musimy przez kilka kolejnych dni. Doskonale sprawdzi się, gdy mamy ochotę na coś słodkiego i innego niż świąteczne mazurki i lukrowane baby.
Składniki:
- 500g chudego serka twarogowego
- 2 jajka
- 3 łyżki wiórków kokosowych + do posypania
- 1 duży banan
- 2 łyżki waniliowego budyniu bez cukru
- 1 łyżka syropu z agawy
- 2 łyżeczki brązowego cukru
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Banana obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Wszystkie składniki (poza brązowym cukrem) umieszczamy w misie miksera, dorzucamy pokrojonego banana i miksujemy wszystko na gładką masę. Przelewamy do silikonowych foremek, posypujemy z wierzchu wiórkami kokosowymi i pieczemy ok. 25 minut. Po upieczeniu pozostawiamy serniczki do wystudzenia. Przed podaniem posypujemy szczyptą brązowego cukru i przy pomocy małego palnika karmelizujemy go – tak jak na wierzchu deseru creme brule. Podajemy z małą, mocną kawą.
lekkie i pysznie kokosowe!
Śliczne maleństwa; jestem pewna, że smakowąły wybornie 🙂
ile wychodzi serniczków z podanych składników?
Dzięki
Ok 10 😉