Łosoś w pomarańczach i złoty kuskus z miętą!

Ryba na obiad nie musi być nudna. Kaloryczne paluszki rybne czy smażony filet z mintaja to z pewnością pozycje, których nie znajdziecie na moim blogu. Dzisiaj będzie za to prosty przepis na oryginalnego łososia w pomarańczowej marynacie. Dobrze, aby przed upieczeniem poleżał trochę w przygotowanym wcześniej sosie – jeśli jednak nie macie na to czasu możecie pominąć ten punkt przepisu – zapewniam, że i tak będzie pyszny. Jako dodatek proponuję kaszę kuskus z miętą, kurkumą i żółtą papryką. 

nowe9

Kasza:

  • 1/2 szklanki kaszy kuskus
  • 1/2 żółtej paprykI
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka suszonej mięty

Łosoś:

  • filet z łososia ok. 300g
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • kawałek świeżego imbiru
  • pieprz cytrynowy
  • pieprz cayenne

Na początku w żaroodpornym naczyniu z przykrywką przygotowujemy marynatę w której przez kilka godzin powinien leżakować nasz łosoś. Wyciskamy sok z połowy dużej pomarańczy, dodajemy łyżkę sosu sojowego i łyżkę sosu rybnego. W marynacie umieszczamy kawałki fileta z łososia bez skóry. Na każdy kawałek ryby ścieramy świeży imbir i tak przygotowaną rybę wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.

Przed wstawieniem ryby do piekarnika posypujemy każdy kawałek odrobiną pieprzu cytrynowego i ostrego pieprzu cayenne. W tym samym naczyniu, razem z marynatą, pieczemy łososia pod przykryciem (więc właściwie dusimy) w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 25 minut. Dodatkowo możemy ułożyć w naczyniu pozostałą połowę pomarańczy, pokrojoną na kawałki.

Pół szklanki kaszy kuskus umieszczamy w miseczce i mieszamy ze szczyptą soli i kurkumą. Zalewamy wrzątkiem i przykrywamy talerzykiem aby kuskus napęczniał. Paprykę żółtą kroimy w bardzo drobną kostkę i mieszamy z gotowym kuskusem. Przyprawiamy suszoną miętą.

SMACZNEGO!

Polecane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *