Ryba na obiad nie musi być nudna. Kaloryczne paluszki rybne czy smażony filet z mintaja to z pewnością pozycje, których nie znajdziecie na moim blogu. Dzisiaj będzie za to prosty przepis na oryginalnego łososia w pomarańczowej marynacie. Dobrze, aby przed upieczeniem poleżał trochę w przygotowanym wcześniej sosie – jeśli jednak nie macie na to czasu możecie pominąć ten punkt przepisu – zapewniam, że i tak będzie pyszny. Jako dodatek proponuję kaszę kuskus z miętą, kurkumą i żółtą papryką.
Kasza:
- 1/2 szklanki kaszy kuskus
- 1/2 żółtej paprykI
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka suszonej mięty
Łosoś:
- filet z łososia ok. 300g
- 1 pomarańcza
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- kawałek świeżego imbiru
- pieprz cytrynowy
- pieprz cayenne
Na początku w żaroodpornym naczyniu z przykrywką przygotowujemy marynatę w której przez kilka godzin powinien leżakować nasz łosoś. Wyciskamy sok z połowy dużej pomarańczy, dodajemy łyżkę sosu sojowego i łyżkę sosu rybnego. W marynacie umieszczamy kawałki fileta z łososia bez skóry. Na każdy kawałek ryby ścieramy świeży imbir i tak przygotowaną rybę wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Przed wstawieniem ryby do piekarnika posypujemy każdy kawałek odrobiną pieprzu cytrynowego i ostrego pieprzu cayenne. W tym samym naczyniu, razem z marynatą, pieczemy łososia pod przykryciem (więc właściwie dusimy) w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 25 minut. Dodatkowo możemy ułożyć w naczyniu pozostałą połowę pomarańczy, pokrojoną na kawałki.
Pół szklanki kaszy kuskus umieszczamy w miseczce i mieszamy ze szczyptą soli i kurkumą. Zalewamy wrzątkiem i przykrywamy talerzykiem aby kuskus napęczniał. Paprykę żółtą kroimy w bardzo drobną kostkę i mieszamy z gotowym kuskusem. Przyprawiamy suszoną miętą.
SMACZNEGO!