Wykwintny obiad w 10 minut – to jak najbardziej możliwe! Od jakiegoś czasu jestem zdania, że im prostsze spaghetti tym wychodzi smaczniejsze. Dlatego gdy decyduję się na makaron z owocami morza, wybieram zawsze trzy niezawodne składniki – dobrą oliwę, czosnek i świeżą pietruszkę. Efekt zawsze jest fantastyczny.
Składniki:
- 200g makaronu spaghetti
- 1 opakowanie grillowanych muli/małży
- 2 duże ząbki czosnku
- pęczek pietruszki
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- oliwa z oliwek
- kawałek cytryny
Makaron gotujemy al dente w lekko posolonej wodzie. Czosnek siekamy na drobne kawałki i podsmażamy na patelni. Paprykę kroimy w niewielką kostkę i dorzucamy na patelnię podlewając odrobiną oliwy. Grillowane mulle – mogą być także małże z zalewy dostępne w słoiczkach – wrzucamy na patelnię, podlewamy sosem ostrygowym i dusimy po przykryciem. Ugotowany makaron dokładamy do pozostałych składników, posypujemy posiekaną natką pietruszki i podlewamy jeszcze odrobiną oliwy z oliwek. Dokładnie mieszamy pozostawiając patelnię cały czas na niewielkim ogniu. Gotowe danie przekładamy do miseczek i skrapiamy niewielką ilością soku z cytryny. Idealne z białym winem:)
Twoj makaron pysznie, bardzo fajny przepis 🙂