Bardzo często robię swoją dietetyczną wersję włoskiego deseru Panna Cotta! Tradycyjny przepis opiera się głównie na tłustej śmietance. Ponieważ często spotykam się z przekonaniem, że dbając o linię nie można sobie pozwolić na żadne smaczne desery, postanowiłam zaproponować Wam ten właśnie przepis. Deser jest bardzo delikatny, mleczny, ma lekko waniliowy smak i bardzo przyjemną konsystencję.
Tak jak poprzedni wpis, ten także dołączam do akcji inspirowanej przez Kudłatych Kucharzy, o których więcej możecie przeczytać TUTAJ.
Składniki na 3 porcje:
- 250 ml chudego mleka
- 100g serka homogenizowanego 0%
- 2 żółtka
- 1 łyżeczki cukru brzozowego
- mała laska wanilii
- 1 łyżka żelatyny
- 1 kropla aromatu waniliowego
- 1/2 szklanki świeżych truskawek
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody. Mleko podgrzewamy w małym garnku. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyciągamy ze środka ziarenka. Mieszamy je z ciepłym mlekiem. Podgrzane mleko zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego żółtka jaj wymieszane z cukrem brzozowym. Cały czas dokładnie mieszamy. Serek homogenizowany łączymy z aromatem waniliowym i cały czas mieszając dodajemy do mleka z żółtkami, uważając aby masa się nie ścieła. Na koniec dolewamy rozpuszczoną żelatynę. Gotową masę przelewamy do foremek i wstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki. Truskawki myjemy, kroimy w kostkę i miksujemy blenderem na gładki sos. Gotową Panna Cottę wykładamy na talerzyki i polewamy sosem truskawkowym. Możemy udekorować całość listkiem mięty.
Posiłkując się stroną tabele-kalorii.pl przygotowałam zestawienie wszystkich produktów potrzebnych do przygotowania tradycyjnej Panna Cotty z sosem truskawkowym oraz mojej wersji dietetycznej. W tabelkach znajdziecie informacje na temat szacunkowej zawartości białka, węglowodanów i tłuszczu oraz ogólną liczbę kalorii. Jak widać, wersja dietetyczna zawiera prawie trzykrotnie mniejszą liczbę kalorii.
Nazwa Produktu | Masa | kcal | Białko [g] | Węglowodany [g] | Tłuszcze [g] |
Mleko 3,2% | 200ml | 120 | 6,4 | 9,4 | 6,4 |
Śmietanka 30% | 250g | 732,5 | 5,5 | 8,75 | 75 |
Żelatyna | 10g | 38,7 | 1,86 | 7,76 | 0 |
Cukier | 80g | 324 | 0 | 79,84 | 0 |
Laska wanilii | 1 – 1,5g | 3,21 | 0,04 | 0,56 | 0,03 |
Truskawki | 150g | 43,5 | 0,92 | 7,07 | 0,56 |
Cukier puder | 30g | 121,8 | 0 | 30 | 0 |
Tradycyjna włoska Panna Cotta to ok. 345 kcal na porcję!
Nazwa produktu | Masa | kcal | Białko [g] | Węglowodany [g] | Tłuszcze [g] |
Mleko odtłuszczone | 250ml | 77,5 | 7,5 | 11,75 | 0 |
Serek homogenizowany 0% | 100g | 50 | 7 | 4,8 | 0,3 |
Żelatyna | 10g | 38,7 | 1,86 | 7,76 | 0 |
Cukier brzozowy | 10g | 24 | 0 | 10 | 0 |
Laska wanilii | 1 – 1,5g | 3,21 | 0,04 | 0,56 | 0,03 |
Żółtka jaj | 40g – 2szt. | 142 | 8,25 | 0,28 | 12,76 |
Aromat waniliowy | 0,5g – kropla | 1,88 | 0,25 | 0,23 | 0 |
Truskawki | 75g | 21,75 | 0,46 | 3,53 | 0,28 |
Tak przygotowana porcja Panna Cotty to ok. 125 kcal!
Zestawienie mówi samo za siebie – myślę, że Kudłaci Kucharze chętnie skosztują takiego deseru. Oczywiście jeśli lubicie bardziej słodkie desery, możecie dodać więcej cukru brzozowego – mi wystarczają dwie łyżeczki, bo Panna Cotta jest wtedy delikatna i waniliowa a nie smakuje cukrem.
pyszności aż ślinka cieknie:)
Na pewno wypróbuję!!!:)
O jejku, rewelacja! Też uwielbiam takie ,,odchudzone" deserki 🙂 Sama dziś wymyślę panna cottę w wersji light, zobaczymy czy wyjdzie 🙂 ten przepis na pewno kiedyś przetestuję 😀