Ratatouille to prowansalska potrawa, której głównymi składnikami są cukinia, papryka i pomidory. Oryginalnie potrawa ta nie zawiera mięsa, ja postanowiłam jednak wykorzystać odrobinę wołowiny i tak powstała moja wersja Ratatouille. Bardzo polecam bo jest naprawdę smaczna i zdrowa!
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 marchewka
- 1 duży ziemniak
- 1/2 puszki ciecierzycy
- 2 puszki pomidorów
- 2 łyżki suszonej pietruszki
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 plastry wołowiny
- kilka listków bazylii i rozmarynu
Ziemniaka i marchewkę obieramy i kroimy na ok. 2 cm kawałki. Pozostałe warzywa – cukinię i papryki myjemy i także kroimy. Plastry wołowiny suszymy papierowym ręcznikiem, natłuszczamy odrobiną oliwy i smażymy przez chwilę na rozgrzanej patelni z każdej strony. Po chwili kroimy mięso na kawałki. Wszystkie warzywa i pokrojone mięso przekładamy do dużej brytfanki, zalewamy krojonymi pomidorami z dwóch puszek, doprawiamy papryką i suszoną pietruszką i dusimy pod przykryciem ok. 30-40 minut. Od czasu do czasu mieszamy aby danie się nie przypaliło. Gdy ziemniaki, marchewka i wołowiną będą miękkie dorzucamy 1/2 puszki ciecierzycy. Dusimy jeszcze przez 10-15 minut. Gotowe danie podajemy ze świeżą bazylią i rozmarynem.