Obłędnie smaczny domowy krem Snickers

Jeśli jesteście na diecie, unikacie słodyczy i zbędnych kalorii to nie polecam Wam dalszego czytania tego wpisu.

Kiedy znalazłam ten przepis na jednym z kulinarnych blogów (Just my delicious) i pokazałam go mojemu domowemu łasuchowi, zobaczyłam w jego oczach błysk, który znaczył mniej więcej tyle – “To jest pyszne! Proszę… Zrobisz?”. Znane mi dobrze powiedzenie “Przez żołądek do serca” sprawiło, że wesoło pobiegłam na zakupy i ochoczo rozpoczęłam przygotowywanie tego smakołyku. 

Krem a’la Snickers możecie wykorzystać do kanapek, naleśników, gofrów lub innych deserów. Składa się on z trzech warstw – orzechowej – lekko słonej masy z orzeszków ziemnych, czekoladowej masy z orzechami laskowymi – a’la Nutella i słodkiej warstwy mlecznej.

* Jeśli tak jak ja przygotowujecie krem z myślą o innej osobie, pamiętajcie – podczas oblizywania łyżeczek, miseczek i pojemniczków także można się nieźle zasłodzić – sama to przeżyłam:)

Domowe masło orzechowe:

​Wszystkie składniki wrzucamy do misy blendera i rozdrabniamy, aż do uzyskania gładkiej, orzechowej masy. Pamiętajcie, aby od czasu do czasu wyłączać blender, żeby się nie przegrzał. 

Domowa Nutella:

​Orzechy laskowe prażymy przez kilka minut na suchej patelni, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przysmażyły. Pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie obieramy z ciemnych łupinek. Obrane orzechy miksujemy na gładką masę za pomocą blendera. W kąpieli wodnej rozpuszczamy mleczną czekoladę. Przelewamy do misy blendera, dodajemy łyżkę ciemnego kakao i miksujemy do czasu połączenia składników.

Masa mleczna:

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego / gotowe zagęszczone mleczko z tubki

Puszkę z mlekiem gotujemy przez ok. 1 godzinę. Pozostawiamy masę do przestygnięcia. Można także użyć gotowego zagęszczonego mleczka z tubki. 

Po przygotowaniu wszystkich trzech kremów, układamy je warstwami w słoiczku. Przechowujemy w lodówce. 

* Składniki wystarczą do przygotowanie dwóch słoiczków – takich jak na zdjęciu.

nowe19 (3)nowe19

Polecane przepisy

6 Comments

  1. Ale bym zjadła!!! Musi być pyszny!

  2. krem wyglada pysznie, ale czegos tu nie rozumiem… mleko skondensowane i mleko w tubce to to samo. Po ugotowaniu otrzymamy kajmak. To kajmak czy mleko mamy dodac?

    pozdrawiam

    Sylwia

    1. Zarówno wersja z kajmakiem jak i z mleczkiem z tubki jest bardzo smaczna. Jeśli mleczko skondensowane z puszki będzie wystarczająco zagęszczone to można użyć go bez gotowania.

  3. Wczoraj robilam ten krem i wcale bie jest taki smaczny jak w opisie wyszedl identyczny ale smak beznadziejny.Dodatkowo cenowo tez masakra.Lepiej poszukac i kupic gdzies w markecie,ale sa gusta i gusiciki:’ -(

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *