Fantastycznym pomysłem na śniadanie lub podwieczorek dla łasuchów (tych na diecie i nie tylko) są owsiane babeczki z bakaliami. Przygotowanie ich zajmuje chwilę a po ich zjedzeniu nie będziemy mieli takich wyrzutów sumienia jak po czekoladowym batoniku czy porcji lodów:)
Składniki na 8 babeczek:
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 4 łyżki otrębów owsianych mielonych BIO
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 2 jajka
- 200g chudego twarogu kremowego
- łyżka cukru brzozowego
- 100g bakalii – suszone żurawiny, pestki słonecznika, pestki dyni, krojone migdały – lub co kto lubi i ma pod ręką 🙂
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat śmietankowy
Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. Jeśli dodajemy dużo suszonej żurawiny lub rodzynek nie musimy już dodawać cukru – babeczki i tak będą słodkie 🙂 Dodajemy jajka, twaróg i odrobinę śmietankowego aromatu dzięki czemu babeczki będą pięknie pachnieć. Przekładamy masę do silikonowych foremek i pieczemy w piekarniku ok. 20 minut – aż się zrumienią. Po ostudzeniu możemy rozpocząć łasuchowanie – z zimnym mlekiem smakują wyśmienicie!
Smacznego!