Przepis na gofry z piekarnika pojawił się już kiedyś na blogu. Silikonowe foremki w których upiec możecie gofry stają się coraz bardziej popularne. Są one przede wszystkim doskonałym rozwiązaniem dla tych, którzy mają małą kuchnię i dodatkowe sprzęty niepotrzebnie ją zagracają. Foremki nie zajmują bowiem dużo miejsca.
Lubię od czasu do czasu poeksperymentować z podstawowym przepisem na gofry i urozmaicać go, aby stworzyć oryginalne w smaku śniadanie. Tym razem postanowiłam użyć do ich przygotowania owsianego napoju Alpro. Doskonale zastępuje on mleko, jest delikatny w smaku a w połączeniu z mąką owsianą nadaje naszym gofrom ciekawego smaku.
Składniki na 4 gofry:
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1 szklanka napoju owsianego Alpro
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę, jajka i napój owsiany miksujemy na gładką masę z dwoma łyżkami oleju rzepakowego. Dodajemy cukier i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Silikonowe foremki napełniamy przygotowaną masą i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut na środkowym poziomie. Gotowe gofry lekko studzimy i podajemy z ulubioną konfiturą lub opruszone cukrem pudrem.
pyszne, sama czasem robię owsiane gofry i naprwdę są lepsze, niż te z mąki pszennej 🙂