Po krótkiej przerwie zapraszam na pyszne placuszki z borówkami. Będą idealne na niedzielne śniadanie – puszyste i delikatnie słodkie. Możecie je przygotować także z innymi sezonowymi owocami, np. malinami, jagodami lub jeżynami.
Składniki na 9 racuszków:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki owsianej
- 11/4 szklanki pitnego jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki cukru brzozowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 garści borówek amerykańskich
- napój migdałowy Alpro
Wszystkie składniki z wyjątkiem borówek dokładnie wymieszać w dużej misce, tak aby nie było grudek. Można użyć do tego miksera ale zwykła trzepaczka do ubijania białek sprawdzi się w tym przypadku doskonale. Odstawiamy ciasto na 15-20 minut. Następnie mieszamy je z borówkami. Na rozgrzaną, nieprzywierającą patelnię (bez tłuszczu) wykładamy łyżeczką porcje ciasta i smażymy placuszki z każdej strony, aż mocno się przyrumienią. Podajemy ze szklanką mleka migdałowego Alpro i cukrem pudrem. SMACZNEGO:)
Więcej przepisów na dania z borówkami znajdziecie w akcji kulinarnej Błękitne skarby lata:
Zachęcająco wyglądają:) zapraszam do nas, również stawiamy pierwsze kroki z kulinariami 🙂