Wszystkim tym, którym znudził się tradycyjny rosół, proponuję orientalny rosołek z grzybami mun, pędami bambusa i makaronem sojowym. Aby był syty, w rosołku pływają spore kawałki aromatycznego mięsa z indyka. Przepis podpatrzyłam w marcowym Moim gotowaniu i bardzo delikatnie go zmodyfikowałam. Wyszedł bardzo smacznie, lekko pikantnie i rozgrzewająco.
Składniki:
- udziec z indyka
- 1,5l bulionu drobiowego
- makaron sojowy
- 1 łyżka sezamu
- małe opakowanie suszonych, krojonych grzybów mun
- mała puszka pędów bambusa w słupkach
- ostra papryczka peperoni
- 2 ząbki czosnku
- sos sojowy ciemny
- ocet ryżowy
- oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżka skrobii ziemniaczanej
- po 1 łyżeczce mielona papryki: słodkiej i ostrej
- świeży imbir /ok. 3 cm kawałek
- odrobina pietruszki do dekoracji
Grzyby mun przekładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem. W małej miseczce przygotowujemy pastę z przypraw. Odrobinę oliwy z oliwek mieszamy z mielonym cynamonem, ostrą i słodką papryką oraz łyżką sezamu. Mięso kroimy na kawałki i obtaczamy w przyprawach. Następnie obsmażamy kawałki indyka na patelni, aż staną się rumiane. W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy i dodajemy posiekane ząbki czosnku, starty imbir i pokrojoną w plasterki ostrą papryczkę. Podsmażamy wszystko ok. 1-2 minuty. Następnie zalewamy bulionem drobiowym i gotujemy. Gdy bulion będzie gorący dodajemy słupki pędów bambusa, odsączone z wody grzyby mun oraz obsmażone wcześniej mięso z indyka. Podgotowujemy rosół, aby przeszedł wszystkimi smakami. Odlewamy pół kubka bulionu i mieszamy w nim łyżkę skrobi ziemniaczanej. Następnie przelewamy do rosołu, ciągle mieszając. Na końcu doprawiamy nasz orientalny rosół sosem sojowym i octem ryżowym w takiej samej ilości – ja dodałam sporą ilość, aby rosół był wyrazisty w smaku. Podajemy z makaronem sojowym i posiekaną pietruszką.
Przepis na orientalny rosół dołączam do akcji kulinarnej Smaki Azji
Mniam! Nie wiedziałam, że takie mamy zdoln dziewczyny w Olsztynie 🙂
Pozdrawiam.
Dziękuję:) Jednak 90% roku spędzam w Poznaniu!